Plaza i veien

I Nedre Jernbaneveg ivaretar selve gaten sitt eget overvann via den permeable belegningssteinen Plaza. Veien er etablert uten overvannsledning.

I Sandnes sentrum dekker den permeable belegningssteinen Plaza to veier. Prosjektet er en konsekvens av klimaendringene. Plaza benyttes fordi belegningssteinen er utformet både for å infiltrere overvann og som toppsjikt i kjørebanen.

Alt overvannet infiltreres via dekket. I hver ytterkant av veien er det montert en sluk. Dersom det mot formodning skulle komme mer nedbør enn det dekket kan takle, vil vannet bli ledet til disse.

Sentrale deler av sentrum i Sandnes ligger så lavt at det vil bli liggende under vann når havnivået stiger. Derfor skal de laveste områdene løftes. Alle nybygg klimatilpasses også ved at inngangspartiene skal ligge høyere enn tidligere. Som en konsekvens av dette må veiene løftes tilsvarende. Sandnes kommune arbeider for at mest mulig av overvannet i fremtiden skal infiltreres lokalt.

Ny overvannsløsning

I forbindelse med et utbyggingsprosjektet i Nedre Jerbaneveg har kommunen bistått utbyggeren med å få på plass en funksjonelle løsning. Av hensyn til klimaendring ønsker kommunen også å benytte permeable dekker, slik at en får infiltrert overvannet i grunnen der nedbøren treffer bakken, fremfor å frakte den vekk via overvannsledningen.

Belegningssteinen Plaza er kjøresterk, med har ekstra brede fuger. Derfor har den gode drenerende egenskaper. Plaza produseres for øvrig med to ulike fugebredder. Den trangeste fugen er 5 mm, noe som gir 3,2 prosent åpent areal for direkte vanndrenering, den brede fugen er 11, hvilket tilsvarer 7,2 prosent åpent areal. Begge variantene er benyttet i Sandnes sentrum. Den med brede fuger er benyttet på en vei hvor det blir tungtransport og vareleveranser. Plaza med de minste fugene ligger i en gate for gående.

Fakta: