Skjæveland Gruppen

Skjæveland Gruppen og Construction City Cluster

Gjennom hele prosjektets levetid var Skjæveland Gruppen industripartner i Klima 2050. Nå har gruppen valgt å bli medlem i Construction City Cluster. Hvorfor engasjerer bedriften seg i klyngesamarbeid?
Rune på Klimatilpasningsdagene 2024
Tekst: Skjæveland Gruppen

Klima 2050 ble etablert i 2015, som et prosjekt med varighet til 2022. Det overordnede målet var å bidra til å redusere samfunnsmessige risiko forbundet med klimaendringer, økt nedbør og flomvann eksponering i det bygde miljø. Målene var bestemmende for konsortiets brede sammensetning med både industripartnere og offentlige partnere, alle med nøkkelroller når det gjelder klimatilpasning. Gjennom Klima 2050 bidro Skjæveland Gruppen med sin ekspertise inn i flere pilotprosjekter

Klyngesamarbeidet gav mersmak

Nå har Skjæveland Gruppen valgt å bli en del av Construction City Cluster (CCC), som er en næringsklynge for bygg, anleggs- og eiendomsbransjen. Med sine over 120 medlemmer fra hele verdikjeden, samler de alt fra oppstartselskaper til etablerte bedrifter og akademia, og jobber for å gjøre bransjen mer effektiv, grønn og attraktiv. Dette gjennom innovasjonsprosjekter, kompetanseheving og nettverksbygging. Medlemmene får også tilgang til arrangementer, kurs og studieturer.

– Vi tror vi har mye å tilføye, og at vi får mye igjen ved å jobbe på tvers i klyngen. Vi forventer at vi får utrettet mye mer sammen enn alene, og at vi både skal bidra til utviklingen og at vi får mye igjen, beskriver daglig leder i Skjæveland Gruppen, Rune Egeland.

Målrettet innsats

– Hvilke områder mener du er viktige å starte med?

– Det første er bærekraft og bærekraftsrapportering. Vi er ikke små, men vi er heller ikke så store. En utfordring knyttet til rapporteringen er at dette har startet hos de store, som i mange tilfeller har betydelige ressurser til dette. Så videreføres rapporteringen til både mellomstore, små og mikro-bedrifter. Dette er en utfordring CCC nå har tatt tak i, og vi ønsker å være med på å finne gode løsninger på alle nivåer. En annen konkret utfordring er at etablerte standarder og normer på noen områder står i veien for innovasjon. Dette er et tema vi ønsker å løfte fram i Construction City Cluster, svarer Egeland.

Klimatilpasningsdagene 2024 m Rune
Fra venstre Niklas Pedersen, som er prosjektleder for klima og miljø i Construction City Cluste og daglig leder i Skjæveland Gruppen, Rune Egeland.

I felles interesse

Sammen med Skjæveland Gruppens leder står Niklas Pedersen, som er prosjektleder for klima og miljø i nettopp Construction City Cluster. Niklas Pedersen deltok på Klimatilpasningsdagene i regi av Storm Aqua, med foredraget «Vann i Viken - Koplingsarena mellom bedrifter i klynger innen vann og bygg.» Samtidig benyttet han sjansen til å bli bedre kjent med Skjæveland Gruppen.

– Skjæveland Gruppen arbeider innen interessante områder, med store muligheter. De har også en lang tradisjon for å tenke innovativt og arbeide frem nye løsninger, og det er veldig viktig i en næringsklynge. Vi er opptatt av hva vi kan få til sammen og løse i fellesskap. I CCC har vi alt fra store konserner til startups. Skjæveland Gruppens bidrag som en mellomstor virksomhet er verdifull, sier Niklas Pedersen.

– I tillegg til å bidra inn i det grønne fagfeltet, som jeg representerer, vil Skjæveland Gruppen både bidra og ha nytte av arbeidsfeltet knyttet til data, mener Pedersen.

Klimatilpasningsdagene 2024 9
Klimatilpasningsdagene i Stavanger, som i år ble arrangert for niende gang, er blant Skjæveland Gruppens bidrag til kunnskapsdeling og nettverksbygging.

Nettverksbygging og kunnskapsdeling

– Klimatilpasningsdagene ble i år gjennomført for niende gang. Det er første gangen du deltar her, og du har valgt å være fysisk til stede begge dagene. Hvordan har du opplevd dette?

– Dette er virkelig veldig kjekt. Jeg er først og fremst imponert over all kunnskapen som er samlet i ett rom. Det er virkelig godt å få vite om alle prosjektene som er gjennomført og alt det gode arbeidet som gjøres. Jeg ser også på muligheter for å ta tak i uløste oppgaver. Da tenker jeg både på muligheten for å knytte nettverk og med tanke på kunnskap, svarer Construction City Clusters prosjektleder for klima og miljø.

Ved siden av ham smiler Rune Egeland.

– Dette gjorde det godt å få bekreftet?

– Ja, det er dette vi jobber for. Dette er gull, forsikrer Egeland.