Lettere hagearbeid, mer tid til kos

Det er fullt mulig å lage en frodig, trivelig og fin hage med lite vedlikehold. I denne artikkelen viser vi konkrete eksempler fra en hage som er bygget om med smarte løsninger og solide produkter.
7968
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Hage – for noen er det selve toppen av lykke, for noen er det et ork, og for andre – kanskje for de aller fleste - er det en selvfølgelig del av tilværelsen.

Hagen er der, den brukes og vedlikeholdes. En ønsker at den skal være fin og funksjonell, men uten at den blir en altoppslukende lidenskap. Helst også uten at hagen handler om mye arbeid en ikke rekker over, slik lager bare dårlig samvittighet.

Innholdet i hagen må tilpasses klimaet, hagens utforming og hageeiernes ønsker. Innholdet vil ofte også forandre seg over tid, for eksempel fordi barna vokser til.

Noen fellesnevnere går igjen: Hagen bør by på en lun og innbydende sitteplass, det er trivelig med noen skjermende kroker og fortsatt ønsker de fleste av oss en plen. Blomster, busker og trær skjermer, gir liv, dekor og avveksling.

7975
Få, enkle og solide produkt gir mindre arbeid enn en hage full av småpoteter og pynt.

Bygg gode overganger

Som regel er det en høydeforskjell mellom stuegulvet og hagegulvet. Gjør det beste ut av det: Kombiner gjerne muligheten for å bygge en god sitteplass, eller flere, med en trivelig, funksjonell og trygg overgang.

I denne hagen er det et stort oppholdsareal like utenfor huset, dette trappes, bokstavelig talt, ned til plenen. Trappen er i seg selv en trivelig plass å sitte i, som avveksling og blikkfang er det lagt inn noen store steiner.

Ja – en slik trapp lager seg ikke av seg selv. Til gjengjeld er den i praksis evigvarende, den trenger minimalt vedlikehold og fyller flere gode funksjoner.

Trapp med Trappetrinn splitt fra Multiblokk
En trapp kan bli et godt samlingspunkt og blikkfang i overgangen mellom hus og plen. Praktisk er det også med Trappetrinn splitt fra Multiblokk.

Glem plenen - nesten

Plenhold preges av noen utfordringer, vi sliter gjerne med å holde overgangen mellom plen og bed fin, gress og ugress har det med å vokse som de vil. Det blir fort ugress og mose i plenen og plenklipping kan i seg selv være ille nok.

Eieren av denne hagen har løst alle utfordringene ved to enkle tiltak: betong og robotklipper.

Rundt hele plenen er det lagt betongprodukt i flukt med plenrøttene, for å avgrenser gresset. I ytterkantene er det den øverste kanten på murer, som er i samme høyde som gressrøttene. Langs huset, og ved blomsterbed helt bakerst bak plenen, er toppen på betongblokker jevnhøye med plenbunnen.


Lekker plen, så å si uten arbeidsinnsats.

Ledningen som avgrenser sonen for robotklipperen ligger i overgangen. Når robotgressklipperen kommer nær, registrerer den signalene fra ledningen og endrer kurs. Den kan kjøre helt opp på betongen med hjulene, men kjører ikke over. Dermed blir det klippet helt inntil hele tiden, uten fare for at den skal kjøre utfor, og helt uten at det blir stående igjen skjemmende gresstuster.

Effektiviser mest mulig

Enkle tiltak

Robotklipperen sørger for at plenen er nyklippet konstant. Det gir også en tett og sterk gressmatte.

Takket være betongsteinene mellom plenen og de øvrige elementene, slipper eieren å bruke kantklipper i hagen.

Robotgressklipperen settes ut om våren, vedlikeholdes litt og tas inn igjen før vinteren. Plenen gjødsles lett gjennom sesongen. Thats it.

4410
Solide støttemurer av betongblokker, og betong som avgrenser plenen, reduserer behovet for luking og kantklipping. Det frigir tid til triveligere hagearbeid og kos.

Plant smart

Trær, busker og stauder gir dekor og skjerming, samtidig som de krever mindre vedlikehold enn sommerblomster i krukker. Tidligere var det vanlig å anlegge bed mellom boligen og plenen. Det kan være en uheldig løsning: Ved huset er jorden er gjerne tørr og skrinn, og boligen har ikke nødvendigvis godt av vegetasjon så tett innpå. Dessuten – vi er inne det meste av året. Ved å anlegge hagen riktig kan den nytes også innenfra, men da bør en plante i ytterkanten, ikke klin i husveggen.

Blomsterbed og trær midt i plenen gir ekstraarbeid, fordi plenen gjerne vokser inn i bedet og motsatt. I denne hagen har eieren valgt en trivelig og god løsning. Vegetasjonen er plantet i opphøyde bed langs den ene ytterkanten av hagen. Der skjermer den for vind og innsyn og gir en fin innramming. Noe beplantning er i oppbygde bed, og noe benyttes for å skjule en støttemur. Ikke ett sted glir bed over i plen uten betong mellom.

8596
Ved å plante stauder, busker og trær i egne soner, gjerne i opphøyde bed, kan en få skjerming uten at det blir unødig arbeid med plenholdet.

I denne hagen gir godt forarbeid lite vedlikehold.

Bruk murer

Tidligere var det flere skråninger i denne hagen. De tar mye plass og «spiser» av gressplenen, samtidig er det vanskelig å få en skråning til å være fin. Ikke kan den nytes innenfra heller. Hageeieren løste problemet ved å bygge støttemurer. Det gav større boltreplass og mindre arbeid, samtidig som de beholdt muligheten for å plante i ytterkantene av hagen.

Geirs hage 4
Blomsterbed kan utmerket bygges inn i en solid betongmur. Denne har avsatser som skaper variasjon.

Innertier

Innkjørselen skal være tiltalende og praktisk, og ha plass nok til en eller flere biler som skal inn og ut. Belegningsstein er varig, dekorativ og skaper stemning. Samtidig er det ikke til å komme fra at det kan komme til å vokse ugress og mose i fugene i områdene med minst trafikk Regelen er: Jo større produkt, jo færre fuger. Da er det på tide å tenke større format!

I denne innkjørselen ligger det Gangbaneheller. Disse leveres nå med en behandling som heter Aktiv overflate, hvor betongoverflaten er behandlet på en måte som gjør at den holder seg renere. Dette er en behandling Multiblokk lanserte i vår, og som vil forenkle vedlikeholdet i hagen betydelig.

Geirs hage 3
Gangbaneheller fra Multiblokk leveres med en Aktiv overflate, en behandling som holder betongoverflaten renere. Legg merke til hvordan regnvannet fra de store hellene ledes til en sluk nederst ved den venstre muren.