Helt store heller fra Multiblokk

Når Multiblokk sier: «Vi leverer heller i store format», så tuller vi ikke. Disse, levert til Stangeland Maskin AS på Jærhagen, er 15 cm tykke og veier 800 kg.
Børstet betongheller Jærhagen 9
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Kjøpesenteret Jærhagen utvides med Masiv som byggherre. En skjermet del av uteområdet skal blant annet benyttes til utendørs bespisning og oppholdsareal. Her tegnet arkitekten inn utegulv med virkelig store heller. Da kontaktet formannen hos Stangeland Maskin AS Skjæveland Gruppen.

Mønsteret danner fine linjer, uansett hvilken retning en ser dem fra.

Spesialprodusert

Sammen med Multiblokk landet de på heller i dimensjonen 1,2 x 1,8 meter. Arealet som dekkes er omlag 820 kvadratmeter, og montasjearbeidet er utført av anleggsgartneravdelingen hos Stangeland Maskin AS.

De rektangulære betonghellene er våtstøpt med børstet overflate, og ligger i et mønster som danner fine linjer, uansett hvilken retning en ser dem fra.

Børstet betongheller Jærhagen 4
Kristoffer Nese ledet arbeidet for Stangeland Maskin.

– Granitt eller stein var ikke et alternativ. Det gjenspeiler seg hver gang du har en byggherre med betongbakgrunn, de vil ha betong også i uteområdet, forklarer Kristoffer Nese, som har ansvaret for prosjektet fra entreprenørens side.

– Det var kjekt at vi fant denne løsningen. Jeg vet ikke hvordan Multiblokk klarte det, men det gikk som det alltid går du ringer dem. De svarer: «Vi får se hva vi kan få til»,og så løser det seg. Det er fasinerende. Det svarer de alltid, uansett hvilken ball du sender over til dem, sier Kristoffer Nese fornøyd.

I tillegg til betongheller skal det legges elvesingel i området. Fasaden på bygget har et mønster som skal illustrere en «steingard,» et Jærsk steingjerde. Betongelementene i bygget og hellene er begge matrisestøpt. Det er denne produksjonsmetoden som gir det spenstige mønsteret i overflatene.

Jærhagen børstede våtstøpte heller
Stangeland Maskin AS har selv lagt hellene. Hver seg veier de 800 kilo.