Inspirasjon: Full pakke i liten hageflekk

Du kan få mye ut av hagen din, selv om den ikke er stor! Denne forhage og gårdsplassen er løftet av de smekre Stavhellene fra Multiblokk.
Stavheller priv Hana 10
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Familien flyttet inn i 2013. Rekkehuset er på tre etasjer og ligger fint til i en sydvendt skråning i Sandnes. Inngangspartiet er i midterste etasje. Hoveddelen av hagen er på solsiden av huset, på fremsiden av sokkeletasjen. Huseieren brukte den første tiden på å fundere over hvordan de ville ha det.

– Jeg tenkte at jeg ville gjøre det beste jeg kan ut av denne flekken, som jeg eier her på jorden, forteller han.

Og det har han sannelig klart.

– For meg var det viktig å få en hage som er fin å se på innenfra, og som er så trivelig at en får lyst til å gå ut, beskriver huseieren.

Etter å ha tenkt frem og tilbake, tok han ideene sine til en hagedesigner, som utformet planene. De tok han i neste omgang til Øglænd Hage & Anlegg, hvor han møtte daglig leder Christian Øglænd.

Litt mer sofistikert

Anleggsgartneren bidro med noen råd og innspill, og utarbeidet en planteplan. Men stavhellene i inngangspartiet var designerens forslag. Det ligger for øvrig tromlet belegningsstein utenfor alle husene på begge sider av veien.

– Ja, jeg ønsket belegningsstein ved inngangspartiet.

– Men du har valgt en noe uvanlig belegningsstein. Hvorfor?
– Jeg tenkte vel i utgangspunktet å ta samme enkle løsningen som de andre, men designeren foreslo at vi skulle gjøre det noe mer sofistikert , forteller Jan Erik Rasmussen.

Øglænd Hage & Anlegg arbeider mye med Multiblokks produkter, likevel hadde de ikke lagt noe særlig med Stavheller før.

– Men stavhellene er veldig greie å legge. Dette er virkelig en kjekk stein, utbryter Christian Øglænd spontant.

Låser singelen

I hagen fikk de også benytte Multiblokk-produktet Gravelfix for første gang. I gårdsrommet er en liten singellagt passasje.

– Singel kan være vanskelig å gå på. Men Gravelfix er en matte som legges under singelen, og som låser denne. Dette er ikke noe vi har brukt før, men det ble veldig bra, så dette gjør vi gjerne igjen, understreker den daglige lederen i Øglænd Hage & Anlegg, Christian Øglænd.

Trives med hagen

– Hva med hageeieren da, er også han fornøyd? Det er mannen.

– Jeg har flyttet hit for å bo her, men en vet jo ikke om en blir boende på samme plass hele livet. Den tanken ligger jo bak i hodet, at skal en selge en gang, så er det greit med et hus som skiller seg ut fra alt det andre. Samtidig er jo det viktigste at en trives mens en bor her, og det gjør vi virkelig. Det er veldig kjekt å komme hjem når det ser ut som det gjør nå. Det er et stort poeng i seg selv, understreker Rasmussen.

Multiblokks Stavhelle er en klassisk, slank helle med minimumsfas på ca 1 mm. Den kan legges både i forband og i staver, noe som gir deg mange muligheter for å skape spesielle mønster.

Fakta

Stavhelle produseres i koks, som er den mørke grå, og grå.