Konkurransedyktig med kvalitetstein

Til tross for fraktkostnaden var Multiblokk konkurransedyktig på et industristeinprosjekt på Måløy. Det viktigste er likevel tilbakemeldingen fra steinleggerne.
Multiloc Måløy 1
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Få med deg dette: I henhold til Norsk standard kan belegningsstein ha et avvik på pluss/minus 2 mm per stein. Dersom noen av steinene er innenfor standarden, men ned mot minimums-grensen, og de andre er opp mot maksimumsgrensen, vil det fort bygge seg opp et avvik på 4 mm. Det gir 2 cm avvik på ett «brett». Da tar det ikke lang tid før steinleggerne er kommet ille ut av kurs, selv om all steinen de legger er innenfor Norsk standard.

– Med slik stein må vi spette og spette, og slite og slite. På prosjekt hvor vi opplever disse avvikene, kan vi i verste fall ende opp med å bruke nesten dobbelt så lang tid som vi burde. Da forsvinner hele marginen. Dette vet vi, for vi har testet begge delene. I et presset marked kan dette bety alt, forklarer Stina Lintho Lippestad, daglig leder i Lintho Steinmiljø.

Multiloc Måløy3
Sensommeren 2016 la Lintho Steinmiljø 15 000 kvadratmeter av Multiblokks industristein Multiloc 10 cm i Måløy industriområde, på oppdrag av Nordfjord Havn iks. -For oss betyr det mye at vi har nådd opp i konkurransen med andre produsenter. Det er første gang vi har fått levere et slikt kvanta så langt nord. Vi er stolte over å være konkurransedyktige også langt fra Sandnes, sier Jan Herbert Sandsmark.

Svekker dekket

I sommer og høst la selskapet hun leder 15 000 kvadratmeter av Multiblokks industristein Multiloc 10 cm i Måløy industriområde, på oppdrag av Nordfjord Havn iks. Underveis ga hun uttrykk for at hun var meget godt fornøyd med industristeinen.

– Når steinene ikke har ens dimensjon sliter vi med å få de sammen. Det handler ikke bare om at vi mister tid, det hender også at vi ikke lykkes i å spette ut forskjellene. Da ender vi opp med store fuger. Blir fugene over 5 mm faller dekkets evne til lastfordeling. Så dette med kvalitet handler ikke bare om at vi har behov for å tjene penger på det vi gjør. Det vil også være et betydelig problem i de tilfellene dekket får feil fugebredde, understreker Stina Lintho Lippestad.

Multiloc Måløy 2
Arbeidsdagen til steinleggerne og profitten firmaene sitter igjen med er direkte koblet til kvaliteten på industristeinen de legger. Steinleggerne hos Lintho Steinmiljø fullroser Multiblokks industristein Multiloc.

Steinroser Multiblokk

– For steiner som skal leveres til maskinlegging, stilles det i realiteten langt strengere krav til produksjonen enn det Norsk standard beskriver. Dette gjelder både på høyde- og breddetoleransene. Produsentenes forståelse for dette er avgjørende for at vi skal kunne levere best mulig. Alle kan være uheldige og få noe avvik. Men avvik må være unntaket, og der er Multiblokk suverene. Gutta mine vet at når vi legger Multiblokk stein, så kan det unntaksvis forekomme størrelses-forskjeller, men at steinene i hovedsak alltid er bra. Og om det skulle forekomme avvik, så er de så små og få at det ikke får betydning for prosjektet, beskriver hun.

– Har du et eksempel?

– Vi la et dekke på 14 000 kvadratmeter Multiloc fra Multiblokk for Posten i Haugesund, uten å ta spettet ut av bilen.

Genuin innsatsvilje

– Kvaliteten sier mye om holdningen hos produsentene. Jeg tror også det handler om motivasjon og vilje. Hos Multiblokk har de en veldig fin forståelse for dette. Jeg merker at hos dem er det en personlig interesse for faget og for oppgavene. Det handler også om ledelsen av fabrikken. Sveinung Levang, driftssjefen hos Multiblokk, viser en helt genuin vilje for å få produktene så optimale som mulig. Det er bare så godt, sier lederen av Lintho Steinmiljø.

– Har du noen kommentarer til prosjektet? Spørsmålet går til Jan Herbert Sandsmark, markedssjefen hos Multiblokk.

– Ja, det er selvfølgelig godt med rosende ord, og for oss betyr det mye at vi har nådd opp i konkurransen med andre produsenter. Det er første gang vi har fått levere et slikt kvanta så langt nord. Vi er stolte over å være konkurransedyktige også langt fra Sandnes, sier Jan Herbert Sandsmark.