Når en millimeter er nok...

– For belegningsstein som skal leveres til maskinlegging, stilles det i praksis langt strengere krav til produksjonen enn det Norsk standard beskriver.
1891
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Det mener daglig leder i Lintho Steinmiljø AS, Stina Lintho Lippestad.

I henhold til Norsk standard kan belegningsstein ha et avvik på pluss/minus 2 mm per stein. Dersom noen av steinene er innenfor standarden, men ned mot minimums-grensen, og de andre er opp mot maksimumsgrensen, vil det på et lag bygge seg opp et avvik som får betydning.

Alt henger sammen

Lintho Steinmiljø AS er ledende innen maskinlegging av belegningsstein. Selskapet har som et definert mål å utvikle sin posisjon som ledende i Europa innenfor totalleveranser av tekniske dekker av belegningsstein. I fjor kunne de feire at selskapet har maskinlagt 3.000 000 kvadratmeter. Lintho Lippestad har arbeidet med belegningsstein et helt liv, og er levende opptatt av å fremme belegningssteinsdekker.

Daglig leder i Lintho Steinmiljø AS Stina Lintho Lippestad
Daglig leder i Lintho Steinmiljø AS, Stina Lintho Lippestad.

Maskinlegging er effektivt og gir varige og solide dekker. Men kvaliteten på belegningsarbeidet er direkte koblet til kvaliteten på belegningssteinen, og kan gå ut over dekkets bæreevne. Derfor er hun svært opptatt av størrelsen på betongsteinene.

Kan svekke dekket

– Når belegningsstein ikke har ens dimensjon sliter vi med å få de sammen. Da mister vi tid, men noen ganger er forekommer det i tillegg at vi ikke lykkes med å spette ut forskjellene. Da ender vi opp med fuger. Blir fugene over 5 mm faller dekkets evne til lastfordeling, understreker daglig leder Stina Lintho Lippestad.

– Når vi er opptatt av kvaliteten på belegningssteinen handler det ikke bare om at vi har behov for å tjene penger på det vi gjør. Det vil også være et betydelig problem i de tilfellene dekket får feil fugebredde, forklarer hun overbevisende.

Belegningsstein har en suveren bæreevne, forutsatt at de legges korrekt. Da er et av kravene optimal målnøyaktighet.

Motivasjon og vilje

Uttalelsene kom i forbindelse med et prosjekt hvor Lintho Steinmiljø maskinla 15 000 kvadratmeter av Multiblokks industristein Multiloc 10 cm på Måløy industriområde.

­– På kvalitet er Multiblokk suverene. Gutta mine vet at når vi legger Multiblokks belegningsstein, så kan det unntaksvis forekomme størrelsesforskjeller, men at steinene i hovedsak alltid er bra. Og om det skulle forekomme avvik, så er de så små og få at det ikke får betydning for prosjektet, fortalte hun.

– Har du et eksempel?

– Vi la et dekke på 14 000 kvadratmeter Multiloc fra Multiblokk for Posten i Haugesund, uten å ta spettet ut av bilen. Kvaliteten sier mye om holdningen hos produsentene. Jeg tror også det handler om motivasjon og vilje. Hos Multiblokk har de en veldig fin forståelse for dette. Jeg merker at hos dem er det en personlig interesse for faget og for oppgavene. Det handler også om ledelsen av fabrikken. Sveinung Levang, driftssjefen hos Multiblokk, viser en helt genuin vilje for å få produktene så optimale som mulig. Det er bare så godt, sier lederen av Lintho Steinmiljø.