Lysere, lekrere og lettstelt med betong

I denne hagen erstattet eieren plasskrevende skråninger med betongmurer og rammet inn plenen med betong. Resultatet er mer plass i hagen, økt rom for samvær og aktivitet, samt mindre vedlikehold.
7968
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Hagen, som nå er tilrettelagt for aktivt bruk og lite stell, ble anlagt midt på 1970-tallet av foreldrene til dagens eier.

Tomten ligger høyt og fritt, i en bratt bakke. Fra boligen er det en kraftig høydedifferanse ned til plenen. Det var en kraftig skråning ned mot innkjørselen og gårdsplassen, og en ny omfattende skråning ned til bunnen av bakken.

Frodig og tett

Opprinnelig var skråningene plantet til med vintergrønt og andre busker. Og ved plenen var det romslige bed med blomster og busker. I det milde og fuktige klimaet i Sandnes vokser det meste villig. Med tiden tok plantene til dels overhånd. Vekstene fra bedene vokste inn i plenen, plenen krevde i seg selv hyppig vedlikehold og de vintergrønne buskene dannet nesten en vegg mot utsikten. På grunn av skråningene var plenen forholdsvis liten, og all vegetasjonen gjorde at den var vanskelig å få fin.

Bilder av hagen fra før omleggingen med betong.

Skapte større hage

Da den nye familien overtok, ønsket de mer plass til aktivitet og mindre krevende hagearbeid.

– Vi vet godt hvor mye arbeid foreldrene mine la ned i hagen. Mor var utrolig iherdig, passet blomsterbedene og klippet daglig plenen med håndklipper, forteller hageeieren.

De gikk drastisk til verks. Ved hjelp av gravemaskin ble buskene fjernet. Skråningene ble gravd ut og erstattet av murer. På det øverste nivået ble det mer plass til plen, på det nedre nivået ble det plass til romslig gårdsplass. Familien er stor, den nye gårdsplassen gir god plass til parkering for både hjemmeboende barn og besøkende. Det er greit å la gjester parkere uten at de stenger hverandre inne. I tillegg er det langt enklere å vedlikeholde et flatt dekke med belegningsstein enn krevende, beplantede skråninger.

Betong rundt plenen

Også de nye eierne er glade i blomster, busker og hagearbeid, men de har ikke kapasitet til å bruke så mye av fritiden til luking og vedlikehold. Derfor måtte de legge inn noen løsninger for å redusere det ukentlige hagearbeidet.

– Ved å senke terrenget fikk vi større plen. Det gjør det enklere å bruke den. Nå kan vi sette opp pinnespill og få glede av den store flaten, beskriver eieren.

Gressklippingen skal utføres av en robot-klipper. Det er det tatt hensyn til ved utformingen av plenen, som er omkranset av betongkanter.

Trappen i hagen

Fra plenen og opp til verandadøren i huset er det en ny, stor høydeforskjell. Et alternativ var å bygge opp en mur med et bed, og så gå videre derfra med trapp til huset. Men med en så stor hage som familien har fått nå, kunne de unne seg en skikkelig stor trapp. Den er bygget opp av Multiblokks Trappetrinn Splitt. Store natursteiner er lagt inn i trappen. Dette skaper variasjon og hever det visuelle uttrykket ytterligere.

Betongtrappen er i seg selv så stor at den utgjør et vesentlig element i hagen. Her er det god plass til å ligge og sole seg eller nyte utsikten, her er det plass til å sitte og prate, og rikelige anledninger til å sette blomsterkrukker.

– For noen som ikke liker å arbeide med stein, ville det nok vært aktuelt å bygge en mindre omfangsrik trapp. Men jeg liker å bygge og har gjort jobben selv. Vi valgte å investere tid og arbeid i dette, og er godt fornøyd, understreker eieren.

Bruk tid

Nå når hagen er helt ny og så å si uten beplantning, kan den kanskje virke vel åpen. Etter hvert som de bor seg til i huset og hagen, og ser hva de ønsker hvor, kommer de til å plante inn noe mer.

Forandringene i hagen har også gitt store endringer innendørs. Ved å fjerne den kraftige vegetasjonen rundt hagen og huset, har de fått inn masse lys og luft og får oppleve utsikten også innenfra.

Anleggsarbeidet ble i hovedsak gjort høsten 2015. Neste prosjekt er gårdsplassen. Den får sette seg skikkelig før den dekkes av belegningsstein.