Nytt år og nye hagemuligheter!

Er alt som du vil ha det i hagen din? Nå er tiden ideell tid for å planlegge fornying enten du ønsker belysning, gangstier eller sitteområder med belegningsstein, eller andre innslag.
Stretto Roma helle i miljø
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Benytt de mørke vårkveldene til planleggingen, så er du klar for selve jobben når lyset og varmen kommer.

Vi må ikke nødvendigvis nedlegge måneder med hardt arbeid for å få en brukervennlig hage. Små forbedringer kan gjøre underverk og det meste kan tas et skritt om gangen. Men planlegg snarest, for om litt blir det fullt kjør i hagesentrene og hos anleggsgartnerne. Da kan det bli vanskeligere å få rikelig tid til god hageprat. Nå mens det ennå er tidlig på året har både du og gartnerne anledning til å tenke.

Ta et kritisk blikk på egen hage, gå tur i nabolaget, studer hager du liker og finn ut hvorfor.

Fra yndlingsplassen din

Vi har lang blomstringstid på våre kanter. Likevel er vi inne det meste av året og hagen oppleves stort sett gjennom vinduene. Derfor bør sofakroken være utgangspunktet for planleggingen.

Hva ser du når du titter gjennom stuevinduet eller sitter ved kjøkkenbordet? Baksiden av verandarekkverket ditt? Naboens tak eller stuegardin? Søplespann og garasjevegger?

Om sommeren er vi ute og opplever hagen på en annen måte. Det er nå vi får et reelt inntrykk av hvordan hagen oppleves innenfra.

Ta hagen i bruk

Se etter praktiske løsninger som gjør det lettere å komme seg ut i hagen. Du trenger ikke en bred hellegang for å gå rundt huset. En smal gangsti av belegningsstein gjør nytten, det skal ikke mer til for å kunne komme seg rundt huset på innesko. Det gjør det enkelt å smette ut og plukke inn noen kvister mens det ennå er vinter, og vips får du en forsmak på våren i huset.

Om sommeren er kanskje verandaen den mest benyttede plassen i hagen. Men det meste av året ser vi verandaen innenfra, da møter øynene våre et gulv og baksiden av rekkverket.

Må du ha rekkverk? Kan hele eller deler av det erstattes med et glassfelt? Eller kan du bruke noen forhøyede bed med åpninger mellom? Kubbemur er ideell for å skape frittstående bed, gjerne langs terrassen.

Vintertid er drømmetid ... Disse bildene er fra en hage med utegulv av betongheller.

Ting å tenke på

Ofte ser vi rett på naboens garasjevegg, inngangsdør eller stuevindu. Vi kan ikke skjule veggen med planter, men hvis vi bryter de vertikale linjene på huset, oppleves det som om boligen er lenger vekke. En plante som skjuler inngangsdøren hans, gjør at du slipper å få med deg hvem som kommer og går. Høye, smale planter som vokser raskt, kan både bryte mønelinjen og stoppe innsyn. Søyleosp, søylebøk eller søylekirsebær gjør alle mye av seg, uten å stenge for sola.

Bruk gjerne lys sammen med planter. Noen lyspunkter i et bed med lave, vintergrønne busker, er fint året rundt. Når det er mørkt trekkes blikket ditt mot lyset, så ser du på noe fint i din egen hage, fremfor lampen på naboens garasjevegg.