Selvgjort, velgjort og lekkert!

Det kan være utfordrende å starte i en helt tom, ny hage. Huset ligger der på tomten, og hva gjør en så da?…
2626
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Hent gjerne inspirasjon her!

I nye hager, og i etablerte for den del, er mulighetene mange. Det kan rett og slett bli litt vanskelig å velge, og er det ikke veldig mye arbeid da?

Fra huseieren begynte i denne hagen og til familien kunne tenne bålet i peisen og nyte den nye hagen sin, gikk det bare noen måneder. Han har gjort alt arbeidet selv, inkludert planleggingen.

4329
KubbeMur og Multimix er produkter som egner seg sammen med treverk, gjerne i litt gyldne toner.

Variasjon

Huset ligger i et byggefelt, høyt og fritt, og til hagen er det innsyn fra alle kanter. Familien flyttet inn for tre år siden. Hagen er på to plan, på nord-østsiden er det plan utenfor sokkeletasjen. Bildene her er fra motsatt side. Her er hovedetasjen med inngangsparti, innkjørsel og innbydende sitteplass.

Hageeieren hentet inspirasjon blant annet fra nettet. Hovedtrekkene planla han før arbeidet begynte, mens noen gikk seg til undervegs.

– Jeg startet med å tenke ut løsningene, så tegnet jeg de for å beskrive de for min kone, forklarer han.

Mannen hadde lyst til å bygge ulike rom i hagen, blant annet for å skape variasjon.

2677
På fremsiden av hagen, ut mot veien, er omlag 60 kvadratmeter belagt med Multimix. I motsatt ende er en terasse på omlag 25 - 30 kvadratmeter. På baksiden av huset er en stor, god plen,

Inspirasjon

Det er god plass på fremsiden av huset. Selv når 60 kvadratmeter er tatt til sitteplass, er det fortsatt parkeringsplass i gårdsrommet. Derfor ønsket paret å gjøre noe mer ut av dette arealet. Ideer har han hentet fra flere steder.

– En kikker jo litt rundt, ser hva andre gjør og kommer på litt selv. Jeg har sett på katalogen til Multiblokk og på ulike nettsider. På nettet er det mange ideer å finne, men de må tilpasses den plassen en bor på. I tillegg må beplantningen tilpasses de lokale forhold, de må tåle både vinden og vinteren her, sier han.

2638
Når beplantningen er i opphøyde bed, er det lett å holde ugresset vekke. I tillegg skaper disse bedene av Kubbemur variasjon og gir le i hagen.

Gode produkter

Det fysiske arbeidet begynte han på i vår og i juli tok de sitteplassen i bruk. Huseieren har en bakgrunn som rørlegger og er vant med fysisk arbeid. Han hadde også brukt Kubbemur tidligere, men det er første gangen han har murt peis og det står respekt av arbeidet han har gjort. Eieren har for sikkerhetsskyld også fundamenterte under de tyngre elementene. Under murene og peisen har han bygd forskaling og støpt såle med armering i.

– Belegningssteinene og Kubbemuren fra Multiblokk er gode og enkle produkter å jobbe med, men skal det bli fint må du være nøye. Alt slikt krever en nøyaktighet for at du skal få en god finnish, sier mannen.

– Beskriv prosessen.

– Dette er arbeid det er kjekt å holde på med, og nå når det er ferdig må jeg som regel ut en gang eller to i løpet av kvelden for å se på det. Spesielt etter at det er blitt mørkt og lysene kommer på. Å se resultatet er enda kjekkere enn selve jobben, men også undervegs var det kjekt da jeg begynte å se formene og ting kom på plass. Nå når jeg kommer hjem ser hvordan det er blitt, så må jeg si at jeg er fornøyd med det jeg har gjort.

Det kan vi si oss enige med ham i, dette er vakkert utført arbeid og nydelig bruk av produktene Kubbemur og Multimix.

2643
Med innebygget lys og peis blir kjølige høstkvelder noe av det koseligste en kan oppleve i hagen!