Utegulvet som hever stemningen

Det er en rekke krav til faste dekker i skoleområder: slitestyrke, holdbarhet, universell utforming og pris er bare noen av dem. Landskapsarkitekten som utformet uterommet til Kjerrberget ungdomsskole la inn fine farger i tillegg.
Kjerrberget u skole 4
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Sola kommune har bygget ny ungdomsskole. Den ligger på toppen av Skadberg, like øst for Sola sentrum. Skolegården er hele 18.000 kvadratmeter. Arealet glir sammen med uteområdet til Skadberg barneskole, som ligger på vestsiden. Landskapsarkitekt Maja Milovanovic, i Norconsult, har ansvaret for detaljprosjekteringen.

Kjerrberget u skole 11
Gangbanehellene er spesielt store, hele 60 x 90 x 10 cm. De bidrar blant danne til å danne et solid helhetlig inntrykk i den komplekse skolegården

Mye som skjer

Det veldige uterommet er usedvanlig innholdsrikt, og inndelt i flere rom. Nettopp det er en av årsakene til valget av disse store hellene.

– Med treningsplass, ballbinge, skateplass, volleyballbane og andre elementer, er dette et rikt uterom med mange muligheter for aktiviteter. Samtidig gir alle elementene mange inntrykk. Jeg beskrev store betongheller, som med sitt minimalistiske uttrykk kan fungere i et stort areal, beskriver hun.

– Betonghellene fra Multiblokk er lokal produsert i Rogaland, med kortrest transport. Samtidig har de en stabilitet som er viktig, og de er funksjonelle. De kan brukes i en sti, på et torg og fungerer godt mot de ulike elementene i en plass hvor det er mange rom, fortsetter landskapsarkitekt.

Bringer inn varme

Utegulv i en varm tone var foreslått allerede i forprosjektet, og landskapsarkitekten tok dette videre i detaljfasen. Skolen ligger høyt, er stor og vindutsatt. Tanken bak fargevalget er å supplere fargen på bygningen, som går i grått og kalde farger.

– Det er fint å supplere fargen i bygget med en varm pastelltone. Dette er spesielt viktig i et ungdomsmiljø, hvor fargene påvirker humør. Ideen bak tonene på hellene og utstyret er at de vil gi en varm farge inn i skolegården også i regnvær. Det frisker opp når alt annet er vått, surt og grått, forklarer Milovanovic.

Gangbanehellene er identitetsskapenede, praktiske og kortreiste.