Skjæveland Gruppen

Vedlikeholdsvennlig, vakkert og - værhardt

Beliggenheten er unik, det samme er utsikten. Til gjengjeld er været og vinden nesten ubeskrivelig.
Helle Antikk i hage
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Valgte vedlikeholdsfritt

Ekteparet har bygget før og samlet verdifull erfaring. I tillegg til boligen her, har de hytte i Risør og hus i Thailand.

– Denne gangen ville vi gjøre alt ferdig med det samme og få skikkelige løsninger. Derfor har vi valgt utforming og produkter som gjør hagen vedlikeholdsfri, beskriver han.

– Begge er glade i planter, men vi må ha det enkelt. Vi reiser mye og vi driver et firma. Det er nydelig å komme hjem og oppleve blomstring og å få være i det grønne i hagen, men vi har ikke anledning til å stelle i hagen hver dag, supplerer hun.

Boligen var innflytningsklar for halvannet år siden. Tomten er 640 kvadratmeter. Det er hage på tre sider av huset, og sitteplasser både fremme og bak. Paret har i tillegg utnyttet nivåforskjeller i hagen og skapt et lunt sitteområde i et nedsenket hjørne mot sør.

Mur forskalingsblokk splitt ved Helle Antikk
Alle blomsterbedene er innrammet av belegningsstein, det gir enkel luking,

Tørre utegulv

– Vinden styrer det hele. Vi måtte bygge inn le, for ellers ville det knapt være mulig å sitte ute. Men været er veldig skiftende her ute. Det ene øyeblikket har vi styrtregn, så driver skyene vekk og plutselig er det det varmeste solskinn. Derfor har jeg sørget for et effektivt overvannssystem i hagen. Fem minutter etter at det har sluttet å regne, er vannet vekke, forklarer Harald Pedersen.

– Kan du beskrive overvannsystemet?

– Ja gjerne, for det er et viktig poeng. Når du legger belegningsstein rundt boligen hindrer du vannet i å renne ned og vekk, som det naturlig ville ha gjort. Derfor må vannet samles opp og ledes vekk. Jeg har utformet en komplett løsning hvor vannet fra alle flater fanges opp og ledes bort fra huset og utegulvene. Vi har meget god drenering rundt grunnmurene. Belegningssteinene er lagt med fall vekk fra boligen. Regnvannet samles opp i renner ytterst og ledes vekk i rør. Det fungerer kjempefint. Vi er virkelig fornøyd med tørre utegulv selv på dager hvor vi har kraftig regn.

Her er det bare å nyte.

Bevarer overflatene

– Er det noe annet dere la vekt på?

– Ja, vi ønsket kontraster. Da vi skulle velge produktene studerte vi Multiblokk-katalogen og besøkte dem. De enkelte varene er valgt ut i samarbeid med Multiblokk. I kombinasjon med de varige og flotte betongproduktene deres, har vi benyttet skifer for å få variasjon, forteller Harald Pedersen.

Både murene og hellene er i etterkant behandlet med en impregnering som gjør at overflatene holder seg fine.

Forskalingsblokk splitt, rett mur
Denne vakre betongmuren er bygget av Forskalingsblokk splitt fra Multiblokk. Øverst ligger Aneto toppstein.
Trapp, mur og heller fra Multiblokk
Forskalingsblokk med splitt danner muren, skråningen er belagt med heller og trappen er bygget av Trappetrinn splitt.

Fakta

Produkter som er benyttet:

  • Forskalingsblokk med splitt.
  • Helle antikk flammet grå koks.
  • Aneto toppstein.
  • Forskalingsblokk (peisen).
  • Lysgrav (i fronten på peisen).
  • Trappetrinn med splitt.
  • Kubbemur Mini gråmix (er benyttet hos naboen).
  • Hellene og murene er i etterkant behandlet med en olje- og vannavvisende impregnering til betong-, marmor- og naturstensfasader. Produktet kan benyttes til impregneringsoppgaver der det ønskes et olje- og vanntett, men pustende underlag.
  • Impregneringen etterlater underlaget 96 prosent diffusjonsåpent, hvilket gir gode vilkår for murverket uten å danne hinne på underlaget.