Visjonen er å skape gode uterom

Øglænd Hage & Anlegg ble tildelt Gullblokken 2018, som Årets anleggsgartner, i regi av Multiblokk. De har vunnet den før.
Øglend Hage Anlegg1
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Hva er hemmeligheten?

To brødre står bak anleggsgartnerfirmaet. Tor-Erik Øglænd er anleggsleder mens Christian Øglænd er daglig leder.

Øglænd Hage & Anlegg håndterer de fleste oppdrag innen terrengforming og bygging av konstruksjoner i betong, stein og tre. De leverer blant annet trapper, terrasse, pergola, støypearbeider, murer, kantstein og alle typer utendørs belegg. Som så mange andre anleggsgartnere tilbyr de totalpakker, med alt fra planlegging til ferdig levert prosjekt.

Konkrete resultat

Visjonen er å skape gode uterom

– Vi arbeider for å skape uterom som oppleves bra. Det er kjekkt å se konkrete resultater av det vi gjør. Før vi starter en jobb kommer vi gjerne til en grusflekk eller noe gammelt og overgrodd. Det er en fin opplevelse å kunne forvandle det til en hage som er flott og funksjonell, forteller Christian. Han er utdannet anleggsgartner, broren er maskinfører, og firmaet ble etablert i 2007.

Som anleggsgartner tegner Christian selv ofte hagene, og der ligger kanskje litt av hemmeligheten. Det er en klar fordel at den som har hovedansvaret, kjenner den tekniske oppbyggingen, mulighetene og begrensningene. Han vet hvordan han kan utforme og selge inn estetiske anlegg som vil fungere i praksis.

Ønsker og behov

– Hva legger du vekt på?
– Jeg setter meg inn i hvordan eierne ser for seg å bruke området sitt, og kartlegger visjonen deres. Så må jeg forme uteområdet på en måte som gir dem det de ønsker. I det er også vedlikehold viktig. Vi må hjelpe kundene til å få produkter og løsninger som gir et enkelt vedlikehold. Dette går igjen i alt, beplantning, utforming og materialbruk.

– Hvilke materialer liker du å bruke?
– Der er jeg opptatt av funksjon og spennende materialsammensetninger. Allsidig bruk av materialer, gjerne ved å kombinere treverk, betong, naturstein og heller, gir som regel best resultat.

Familien har virkelig fått en drøm av et uterom.

Innholdsrikt

Denne kundens uteområdet inkludert et stort, sørvendt atrium. Der vurderte de flere ulike betongprodukter, før de endte opp med Stretto Roma heller i 80x40 format fra Multiblokk. Disse hellene er virkelig tilpasset det store arealet. Den store flaten er brutt opp med bed og beplantning.

Suksessfaktorer

– Dere er ikke de eneste som skaper gode uterom, det er en tøff konkurranse der ute. Hva er det som gjør at dere vinner denne utmerkelsen?

– Nja, det vet jeg ikke helt, men det kan være fordi vi satser og tenker helhetlig i vårt arbeid. Vi er også gjennom gode samarbeidspartnere en totalleverandør, og leverer løsninger for kunden fra a til å, inkludert elektro. I tillegg har vi mye av kompetansen i vårt eget firma. Det har vi lagt vekt på. Dessuten er det viktig å ha et tett og godt samarbeid med kundene gjennom hele prosessen, svarer den daglige lederen.

– Men dere er også snare med å ta i bruk nye produkter og muligheter.
– Ja, vi ønsker å være innovative. Når Multiblokk presenterer nye produkter, for eksempel, er vi fort på banen for å se hvordan vi kan bruke det.

Må våge å utvikle seg

– Er det ikke tryggere å bruke velkjente produkter, og repetere ting en har gjort tusen ganger før? Det kan jo være en risiko forbundet med å hive seg over noe nytt.

– Det er alltid en liten risiko å levere noe en aldri har solgt inn før. Men hvis du skal utvikle firmaet og faget, så må du våge å prøve nye ting. Dessuten er det ingen rå-sjans. Det finnes alltid risikomoment, men de nye produktene og løsningene fra Multiblokk er basert på gammel kunnskap og faglige forhold. I tillegg er det ikke slik at en kan velge å stå stille. Alt er i stadig endring. Derfor handler dette om å våge, og å ville være med på å skape gode løsninger i et marked som uansett endrer seg, mener Christian Øglænd, daglig leder i Øglænd Hage & Anlegg.

– Her har vi skapt en løsning for en kunde, som ønsket å utnytte en skråning i gårdsrommet sitt, i tilknytning til et nybygg. Vi foreslo å lage en delvis åpen pergola, med glasstak og terrasse, nedsenket fra selve gårdsrommet for å lage et adskilt uterom.

Her støpte vi murer med forskalingsblokker og brukte Stretto Roma heller i 60 x 60 format, alt fra Multiblokk. Leiligheten tilhørende boligen fikk også oppgradert sitt uteareal, med 30 x 30 Multiblokk-heller.

Hageeierne har fått en flott kombinasjon med vedlikeholdsfritt trevirke, storformat heller, naturstein og betongprodukter, fortellerChristian Øglænd begeistret.