Bannerbilde

Slik kan du bli kvitt ugresset

Slik kan du bli kvitt ugresset

HAgeeieren hadde på alle måter forsøkt å bli kvitt ugresset. Nå er hele området fint og ugressfritt. Løsningen mot ugress er et tregjerde på solide forskalingsblokker av betong. Valget ble de dekorative forskalingsblokkene med splittet overflate fra Multiblokk.

Ryfylkehagen ligger fritt og solrikt, er usedvanlig frodig og har naturtomt i bakkant. Eiendommen er riktig romslig, med bare en nabo.

Ulempen er at naboens hage er enda mer frodig, og har enda mer…. la oss kalle det naturtomt.

På baksiden av huset er en felles grense. I ”vår hage” har eierne forsøkt å holde eiendomsgrensen og i hovedsak plenen, ugressfri siden 1988. Allverdens forsøk med nedgravd grunnmurspapp, hyppig plenklipping, bunndekkende planter, busker og gift er forsøkt. Uten varig virkning. Uansett hva de har gjort, har denne delen av hagen sett ut som en ubehagelig jungel. Uansett hva de gjorde, kom ugresset krypende inn. Gjerdet var fælt og plenen trist.Før: Frodig er fint, men det får jo være måte på...

Nå: Nesten ferdig. Muren og gjerdet er på plass, trærne plantet og plenen er klippet for første gang. Nå skal det pyntes og alt få vokse til.


Mot 15 løpemeter jungel, ble forskalingsblokker fra Multiblokk løsningen. Hageeieren valgte å fjerne det opprinnelige nettinggjerdet og å sette et nytt gjerde på en mur. En mur som går ned i bakken, og stikker godt opp, stanser alt. For å gjøre arbeidet så enkelt som mulig, valgte de å benytte forskalingsblokker til muren. Produktet ble forskalingsblokk med splittet overflate fra Multiblokk. Den har et fint utseende, spesielt på forsiden, veier lite og er enkel å mure med.

Den aktuelle grensen er 15 meter lang. Familien lånte en minigraver og grov en grøft på mellom 75 og 50 cm dybde, i en meters bredde. I enden av plenen er en bekk, den flommer over fra tid til annen. Den gjør dessuten at hele området ofte er søkk vått. For å forebygge at frost i grunnen ødelegger muren, valgte de å drenere grundig. Det er derfor denne grøfta er så bred og dyp. Et mindre frostutsatt område kan ha en enda enklere utforming.


Nederst i grøfta er det lagt et godt lag grus, om lag 40 cm, i hele grøftens bredde.  Dagen etter at det var gjort kom to paller forskalingsblokker med splitt fra Multiblokk!

Ferdig gruset grøft! En stor dag! Og fint levert fra Multiblokk.

I hver ende, og to steder midt i mellom, er det avstivere under muren, for å forebygge at den blir skjev med tiden. Det vil alltid være endringer i grunnen, og få ting er så stygge – eller så vanskelige å rette opp – som gjerde som heller. Forsterkningen er laget ved at forskalingsblokker er satt på tvers i bakken, under selve muren. Det er brukt to forskalingsblokker på hvert punkt, og her er det benyttet ordinære forskalingsblokker – 20 cm - fra Multiblokk.


Da er første laget av 15 meter forskalingsblokk-mur lagt på plass. En god følelse! Forskalingsblokkene nederst er ordinære blokker lagt på tvers. Disse armeres til det nederste laget i selve muren med armeringsjern som er bøyd i vinkel.

Legg armeringsjern på toppen av den første rekken med forskalingsblokker. Så er det bare å blande betong, og tømme oppi.  Hos Multiblokk-forhandleren fikk familien god hjelp til å beregne mengder.


Detaljbildet viser hvordan forskalingsblokkene støpes oppå hverandre og armeres. Nøyaktighet er en forutsetning for å få en fin mur. Men det er faktisk veldig enkelt å være nøyaktig når produktene en bruker er så gode. En lang vater er alt en trenger. Bruk den flittig på den første raden av forskalingsblokker. Så er det bare å stable den andre raden oppå. I produktserien er også endeblokker som gir fine avslutninger på forskalingsblokk-muren.


Hvis det skal monteres et gjærde på toppen, må stolpeskoene støpes inn i god tid. Det er det lett å glemme...

Samme kveld! Denne muren ble støpt av en voksen og to barn i løpet av en fin sommerdag. Da hadde de singel, sand og sement klart på forhånd. Når muren er ferdig må den vaskes godt, men forsiktig. Sørg også for at toppen på muren ”vannes” lett. Ikke spyl den, da vasker du vekk betongen.

Det skal være et gjerde på toppen av denne muren. Hvis du velger å bruke stolpesko, som her, så pass på at du støper dem ned tidsnok. Betongen herder fortere enn du tror. I tillegg bør du være påpasselig med å måle opp avstandene mellom stolpene og vatre stolpeskoene. Det gir et fint gjerde.


Fire epletrær skal med tiden ta oppmerksomheten fra jungelen i bakkant, og gi sunn, hjemmeavlet frukt.

For å utnytte plassen, og ta oppmerksomheten fra jungelen i bakkant, valgte familien å plante en eplehekk langs muren. Gartneren anbefalte fire trær. Det kan virke som om det er lite, men grenene skal strekkes vinkelrett ut og ha plass til å vokse. Da er dette mer enn nok. Trærne må plantes i matjorden innenfor den drenerende grusen. Hadde gruslaget vært smalere, kunne epletrærne stått nærmere gjerdet. Familien valgte å prioriterte god drenering under og rundt muren.


Gressfrøene er sådd. Nå må de bare få spire i fred.

Epletrærne ble plantet etter alle kunstens regler og området mellom muren og ytterkanten av trærne dekket med fiberduk fra Multiblokk. Med tiden skal fiberduken skjules av dekkbark. Når plenen er ferdig grodd, skal det legges en rekke belegningsstein, sansynligvis Multimix, i overgangen mellom firberduken/barken og plenen. Dette forenkler klippingen av gresset betydelig. Men først skal gresset få gro!