Bannerbilde

ig-rør til kulvert

ig-rør til kulvert

Skjævelands største ig-rør egner seg utmerket til blant annet bygging av kulverter. På Randaberg danner 13 ig-rør DN 2400 fra Skjæveland en ku-undergang. Det gir en usedvanlig rimelig løsning.

Tekst: Inger Anita Merkesdal    Oppdatert:  30 mai 2016
Produkter i denne artikkelen:   ig-rør armert falsrør

I Randaberg er Tungenesveien oppgradert, og sikkerheten hevet. Randaberg er en betydelig jordbrukskommune, og her på Sande har kyr i «alle år» krysset kjørebanen på sin vei til og fra beite. Nå har entreprenør Brødrene Thorkildsen AS anlagt trygg vei til matfatet for dem. Ku-undergangen består av 13 ig-rør på DN 2400.

Da entreprenøren var kommet i sving, monterte de fire ig-rør i timen. Kuundergangen ble bygget på en dag.

Rørene er produsert og levert av Skjæveland. De veier 8 tonn, er 1,5 meter lange, har godstykkelse på 25 cm og er like under 3 meter i utvendig diameter. Betongrørene egner seg utmerket til formålet. Sammenlignet med en tradisjonell kulvert, er dette regelrett en billig måte å bygge undergang på. Jobben ble gjort på en dag.  Rørene ble kjørt inn fra morgenen av og en mobilkran heiste rørene på plass i grøfta. Da de var kommet i gang, monterte Brødrene Thorkildsen AS fire rør i timen.


Skjævelands sjåfør Aslak Siremyr var med på å frakte rør til Randaberg. ig-rør DN 2400 er like under 3 meter utvendig. Slikt ruver på veien.


Arnt Serigstad Maskin AS har lødd de flotte murene.

Når kulverten bygges av ferdige elementer går arbeidet på rekord-tid. Det innebærer store HMS-fordeler, blant annet.