Bannerbilde

Tre kameleoner i sentrum

Tre kameleoner i sentrum

Urban Natur har nylig lansert et værbestandig, varig og stemningsfullt «betongtelt.» Dette er som skapt for behovet i Forsand kommune, som kjøpte tre Kameleoner – i første omgang.

Tekst: Inger Anita Merkesdal    Oppdatert:  13 august 2019

Vi må gå noen skritt tilbake.

Kameleon Betongtelt er Fotrør DN 2000 produsert av Skjæveland Cementstøperi, innredet av Urban Natur. Det er Urban Natur, ved Heidi Sanden, som har utviklet konseptet.

Heidi Sanden, i Urban Natur, har skapt løsningen med hus i Fotrør.Enhetene, som er kjøpt inn av Forsand kommune, er innredet for å være sosiale møteplasser og venterom. Heidi har flere andre varianter og bruksmuligheter under utvikling.
– Jeg har alltid likt å skape ting, og har tidligere bygget alt fra hus i trær til ute-lekestue på loftet. Samtidig er jeg opptatt av opplevelsene man skaper ved å finne uventede rom. Men rommene må fungere og aller helst være multifunksjonelle, forklarer Sanden.

Hus i rør

Hun har kjørt mange lange bilturer. Blant annet på lengre bilturer med barna savnet hun et sted å stoppe, strekke litt på beina og spise litt sammen langs veien.
– Været var ofte en utfordring. Benker og bord som er våte og kalde, blir sjelden brukt. Jeg ønsket å finne gode og funksjonelle rasteplasser som gir ly, beskriver hun.

Det burde faktisk være løsbart, i et land som vårt.

Ved et besøk hos Skjæveland Cementstøperi oppdaget hun de store Fotrørene. Hun gikk inn i et, så straks for seg benker og bord og dro hjem for å tegne. Senere fikk hun hjelp til å utvikle de innvendige detaljene, fikk produsert en prototype og har presentert Kameleon Betongtelt i ulike sammenhenger.

Kameleon er som skapt for en hyggelig opplevelse. Ta med puter, lys og en duk, så har du tidenes kosekrok!

Genial løsning

Det var under en boligmesse i Stavanger at Øyvind Storm, seksjonsleder i Forsand kommune, fikk se sin første Kameleon. Forsand kommune startet for flere år siden et sentrumsprosjekt, med mål om å skape aktivitet, trivsel og samlende møteplasser. Særlig møteplasser trengs i en kommune på 780 kvadratkilometer og om lag 1100 innbyggere. De var kommet langt, men manglet det samlende blikkfanget.

– Da jeg så betongrøret med fot, innredet med sitteplass til 8 – 10 mennesker, ble jeg så betatt at jeg bare MÅTTE ta dette videre. Jeg har aldri sett maken til genial løsning, forklarer den erfarne seksjonslederen.

– Hvorfor ble du betatt?

– Det handler om flere faktorer. Kameleon har en vakker utformingen, med utsøkte detaljer og håndverksmessig kvalitet. Det er slående hvordan et produkt på ni tonn, av rå betong, kan være så harmonisk. Samtidig fyller Kameleon et behov, er solid og driftsvennlig. Det verken velter eller blåser vekk, i tillegg er det skjermet sitteplass til åtte - ti mennesker rundt et bord. Det er ekstra fantastisk, svarer han.

Etter møtet på boligmessa lanserte Øyvind Storm ideen overfor lederen for sentrumsprosjektet og politikerne i Forsand kommune. Vedtak ble fattet, bestilling sendt og i juli ble tre Kameleoner plassert på sentrale steder i sentrum. Under en avslutning på sentrumsprosjektet ble de offisielt åpnet, med store deler av bygda tilstede.

Møteplassene ble tatt i mot med entusiasme av innbyggerne. I ukene etter har både Storm og kommunens ordfører fått telefoner, eposter og andre henvendelser fra innbyggere som ønsker maken i andre deler av bygda.

Ordfører Bjarte Dagestad og avdelingsleder Øyvind Storm  i vennskapelig lek i kameleonen ved fergekajen på Forsand. Lysefjorden i bakgrunnen. Heldige passasjerer som får dette til venterom! Foto: Forsand kommune.

Varige samlingspunkt

De innredede betongelementene veier 9 tonn. I tillegg til betong består de av accoya-tre, syrefast stål og et 10 mm polykarbonat vindu. Alle materialer/elementer som brukes har en forventet levetid på 50 år, og krever minimalt vedlikehold.

Kameleon trenger en komprimert flate å stå på, men krever ikke omfattende grunnarbeid.
– En av fordelene er det store arealet på foten. Disse rørene siger ikke, foten gjør at de står som støpt.
– Er det faktisk aktuelt å montere flere i Forsand?
– Jeg håper politikerne vil  bevilge penger til fem til. Kommunen er stor, og vi trenger gode møteplasser i hele bygda, svarer han.

Alle elementene ble levert på en dag.– De kunne ha levert fire i slengen, men vi hadde bare bestilt tre, forteller Øyvind Storm. Litt justering av vinklingen mens kameleonen fortsatt hang i kjettingen. Fra v. Øyvind Storm i Forsand kommune, og Bengt Borsheim i Urban Natur.

Dekker behov

Forsand kommune ligger i krysningspunktet mellom Lysefjorden og Høgsfjorden, sør i Ryfylke i Rogaland. Bygda har få innbyggere, men får flere hundre tusen turister på besøk hvert år.

– Jeg ser med spenning på hva Urban Natur kommer med neste gang. De snakker om toaletter, badstue og overnatting. Rørene kan også graves delvis inn i bakken, sier Øyvind Storm entusiastisk.– Alle norske kommuner er in teressert i å få økt turisme, men langt fra alle legger til rette for dette med infrastruktur, som venterom, le-skur og toalett.

Nå har vi montert toalett og kameleonene, som jeg håper at turistene, i tillegg til innbyggerne, får øynene opp for og bruker med respekt, sier Øyvind Storm.

– Kameleon er nydelig konstruert, hardfør og har utsøkte detaljer. Det er nesten som danske Arne Jacobsen-møbler!

Ingen tvil; i denne Kameleonen i Forsand er du tett på Lysefjorden! Her kan du ta en pause i ly for vær og vind. Betongtelt Kameleon levert av Urban Natur.

Sentrumsprosjektet

Forsand kommune har en usedvanlig attraktiv natur, med fjorder og fjell, samt spredt bebyggelse og flere hundre tusen turister i året. Men hvor var sentrum? Gjennom et utviklingsprosjekt, og med støtte av Urban Design AS, ble arealet og innholdet definert. I den forbindelse ble det bestemt at elementer i sentrum skulle males i en gjenkjennelig rosafarge. Også to av kameleonene er malt samlende rosa.

Kameleonene i sentrumsprosjektet del 3 i Forsand er innendørs sitteplasser plassert ved en gangbru som samler sentrum, på en plen ved Forsand kai samt ved en ballbinge i tilknytning til et byggefelt.


Ved den gamle handelsplassen i Bergevik, ved munningen av Lysefjorden. Også deler av sentrum, som huset for kajakkutleie ved Lysefjorden, er malt rosa.

Her kan du kjøpe Kameleon, eller få mer informasjon.