Skjæveland Gruppen

En ganske spesiell hage

Her er resultatet etter at Øglænd Hage & Anlegg AS ble kontaktet av et voksent par, som bygde nytt hus på liten tomt, og gav dem så å si frie tøyler.
Eivindsholvegen 22
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Resultatet er en innbydende, stemningsfull og lettstelt hage, som er fin hele året ...

Det nye huset bygde familien etter å ha bodd i hus med hage i 20 år. I den hagen besto utegulvet av terrassebord, plen og grus, mens hagen krevde noe mer vedlikehold enn det paret ønsket. Ikke det at de er redde for å jobbe - men det er ikke alt arbeid som oppleves like kjekt, i lengden. Nå ønsket de noe annet. Det har de virkelig fått!

Hagen preges av gjennomtenkte detaljer.

Kjekt å få være kreativ

I denne artikkelen kan du lese historien om hagen og prosessen fra hageeierens side. Blant annet om hvordan eierene, tre måneder før huset var innflytningsklart, ba ulike hageentreprenør-selskap om forslag til utforming av hagen.

Blant disse var Øglænd Hage og Anlegg, som fikk oppdraget. Christian Øglænd er daglig leder i anleggsgartnerfirmaet, som han driver sammen med sin bror, anleggsleder Tor-Erik Øglænd.

– Vi kom til en grusplass med hus på, innleder Christian Øglænd beskrivelsen om prosjektet.

– Paret ønsket en uteplass de kunne kose seg i og fast belegg på parkeringsområdet. Ut over det hadde de ikke noen definerte ønsker. Det er ganske spesielt, for da fikk vi veldig frie tøyler. Det er kjekt for oss å kunne være litt kreative, beskriver han.

Eivindsholvegen 26
Oppgaven vår er å få de ulike elementene i uterommet til å flyte sammen på en fin og funksjonell måte. Samtidig skal løsningene være praktisk knyttet til vedlikehold og estetisk fin, beskriver daglig leder i Øglænd Hage & Anlegg, Christian Øglænd.

Estetisk og praktisk

Øglænd Hage & Anlegg tegnet et forslag, som ble godt mottatt. Etter noen mindre justeringer knyttet til materialvalg og plasseringer, landet hageeierne og anleggsfirmaet på en god hageplan.

– Hvordan starter du, når du får planlegge et uterom så å si helt fritt?

– Solforhold er viktig. Hvor solen skinner på tomten, er med på å definere hvor en skal ha sitteplasser og andre bruksareal. Så må vi skape en fin flyt i funksjonene, som passer med boligen, tomtens utforming og eiernes behov. På fremsiden hadde paret et konkret ønske om belegg for bilparkering ved garasjen. Resten rammet vi inn med beplantning og plass til boss-spann, svarer han.

– I uterommet har dere brukt flere typer material; treverk, brostein, stål og betongstein.

– Ja, det stemmer, vi har brukt det meste! bekrefter Christian Øglænd og ler.

Eivindsholvegen 27
Anleggsgartnerne har dannet ulike soner i uterommet, fremfor en stor plen med noen busker langs kanten og bed midt i.

Variasjon i liten hage

Legg merke til den kraftige betongmuren til venstre på bildet over. Tomten er skråformet. Hagearkitekten har latt den skråformede benken følge formen på tomten. Pergolaen er trukket en meter inn fra nabogrensen. Bak betongveggen er en eviggrønn hekk som på en fin måte rammer inn hele uterommet, og skaper skjerming. Betongmuren magasinerer varme og danner et solid element i hagen.

Naboens hage er på den andre siden av nabotomten, derfor er ikke muren til sjenanse for dem.

Eivindsholvegen 20
Øglænd Hage og Anlegg har kombinert brostein med store tråkkhellere av betong.

Uterom gode å være i

Bruk av ulike materialer skaper variasjon, samtidig som de har lagt vekt på at elementene skal henge sammen. Ved å etablere nivåforskjeller, har de dannet ulike rom i hagen.

– Tidligere var det i hovedsak innredningen av boligen som fikk oppmerksomhet. Nå benyttes flere av elementene også ute. Vi er opptatt av å forme uterommet med ulike soner, fremfor en stor plen med noen busker langs kanten og bed midt i. I tillegg til å blande elementer og bruke trær og busker for å skape ulike høyder, har vi i denne hagen også brukt noen godt voksne planter for å få uterommet mest mulig ferdig, forklarer daglig leder i anleggsgartnerfirmaet.

Her kan du se enda flere bilder av hagen.